Eindhoven | zien & doen | musea | vervoer in/naar Eindhoven | reisinformatie | weer & beste reistijd | links

Het weer in Eindhoven

Het klimaat in Eindhoven verschilt niet erg van de rest van Nederland. Door de zuidelijke ligging van de stad liggen de gemiddelde temperaturen iets hoger dan in de meer noordelijk gelegen steden van Nederland. Het klimaat van Eindhoven wordt ondanks zijn inlandse ligging grotendeels bepaald door de Noordzee en de warme Golfstroom. Door deze invloed komen er in Eindhoven en de regio eromheen maar weinig weersextremen voor. Het klimaat van Eindhoven staat bekend als een gematigd maritiem klimaat. Dit klimaat staat bekend om zijn koele, zachte wintermaanden en zijn aangenaam warme zomermaanden met veel neerslag.

Eindhoven bezienswaardigheden

Eindhoven is een moderne stad die erg geliefd is onder binnen- en buitenlandse toeristen. Met name de binnenstad van Eindhoven telt veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Uit de vele hotspots heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien bezienswaardigheden van Eindhoven samengesteld:
Eindhoven bezienswaardigheden top 10

 

Temperaturen

De gemiddelde temperaturen in Eindhoven zijn het hele jaar aangenaam te noemen. In de wintermaanden komen er maar zelden periodes voor met langdurige vorst. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt tussen de vijf en de tien graden Celsius. In de avond en nacht kan het dan afkoelen tot rond het vriespunt. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht zal het dan ongeveer tien graden afkoelen. Met deze temperaturen verschillen de gemiddeldes in Eindhoven maar slechts enkele procenten van het Nederlands gemiddelde.

Neerslag

De gemiddelde neerslagcijfers liggen in Eindhoven net iets lager dan in de rest van Nederland. Dit verschil is echter zo klein dat het te verwaarlozen is. De neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. Alleen in de late wintermaanden ligt de gemiddelde neerslag wat lager. De zomermaanden zijn gemiddeld genomen de natste maanden van het jaar, maar het verschil met de andere periodes van het jaar is erg klein. Tijdens de koudste maanden van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Tijdens extreme neerslag kunnen sommige tunnels en straten in de stad onder water te komen staan; dit is gelukkig maar van tijdelijke duur. Extreem langdurige regenbuien zullen voornamelijk in de zomerperiode voorkomen.

Extremen

Doordat er in Eindhoven een gematigd maritiem klimaat voorkomt komen er in de stad maar weinig weersextremen voor, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het zal echter nooit maandenlang achter elkaar extreem warm of koud zijn. Dit is namelijk door de ligging van de stad onmogelijk. Op twintig augustus 2009 werd in Eindhoven het hitterecord aangescherpt. Het record staat nu op 36,6 graden Celsius. Het kouderecord in Eindhoven staat al sinds 1968 op -21,7 graden Celsius.

Klimaattabel voor Eindhoven

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 5 0 2 20 64 mm n.v.t.
februari 6 0 3 15 57 mm n.v.t.
maart 10 2 4 20 61 mm n.v.t.
april 13 4 5 18 45 mm n.v.t.
mei 18 8 7 18 61 mm n.v.t.
juni 20 10 6 19 63 mm n.v.t.
juli 22 12 7 17 77 mm n.v.t.
augustus 23 12 7 17 71 mm n.v.t.
september 19 10 5 18 63 mm n.v.t.
oktober 15 6 4 19 63 mm n.v.t.
november 9 3 2 21 69 mm n.v.t.
december 6 1 2 21 70 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reistijd

Er is niet echt een ideale periode om Eindhoven te bezoeken. In de stad is namelijk het gehele jaar wel wat te beleven. Het gehele jaar worden er in Eindhoven allerlei verschillende festivals en evenementen georganiseerd die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zoals al gezegd verschilt het klimaat niet veel met de andere Nederlandse steden, zodat dit geen belemmering kan zijn om de stad te bezoeken. Het is echter wel opletten want hou je niet van carnaval dan kun je tijdens deze periode de stad maar beter mijden. Verder zijn er maar weinig redenen om geen bezoek te brengen aan deze bruisende Brabantse stad.

Meer info over Eindhoven

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Eindhoven:
Eindhoven informatie
Eindhoven.nl
Eindhoven weer & klimaat

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy