Weer en beste reistijd voor Eindhoven

Het klimaat in Eindhoven verschilt niet erg van de rest van Nederland. Door de zuidelijke ligging van de stad liggen de gemiddelde temperaturen iets hoger dan in de meer noordelijk gelegen steden van Nederland. Het klimaat van Eindhoven wordt ondanks zijn inlandse ligging grotendeels bepaald door de Noordzee en de warme Golfstroom. Door deze invloed komen er in Eindhoven en de regio eromheen, maar weinig weersextremen voor. Het klimaat van Eindhoven staat bekend als een gematigd maritiem klimaat. Dit klimaat staat bekend om zijn koele, zachte wintermaanden en zijn aangenaam warme zomermaanden met veel neerslag.



Temperaturen

De gemiddelde temperaturen in Eindhoven zijn het hele jaar aangenaam te noemen. In de wintermaanden komen er maar zelden periodes voor met langdurige vorst. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt tussen de vijf en de tien graden Celsius. In de avond en nacht kan het dan afkoelen tot rond het vriespunt. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius. In de avond en nacht zal het dan ongeveer tien graden afkoelen. Met deze temperaturen verschillen de gemiddeldes in Eindhoven maar slechts enkele procenten van het Nederlands gemiddelde.

Neerslag

De gemiddelde neerslagcijfers liggen in Eindhoven net iets lager dan in de rest van Nederland. Dit verschil is echter zo klein dat het te verwaarlozen is. De neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld. Alleen in de late wintermaanden ligt de gemiddelde neerslag wat lager. De zomermaanden zijn gemiddeld genomen de natste maanden van het jaar, maar het verschil met de andere periodes van het jaar is erg klein. Tijdens de koudste maanden van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. Tijdens extreme neerslag kunnen sommige tunnels en straten in de stad onder water te komen staan; dit is gelukkig maar van tijdelijke duur. Extreem langdurige regenbuien zullen voornamelijk in de zomerperiode voorkomen.

Extremen

Doordat er in Eindhoven een gematigd maritiem klimaat voorkomt komen er in de stad maar weinig weersextremen voor, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het zal echter nooit maandenlang achter elkaar extreem warm of koud zijn. Dit is namelijk door de ligging van de stad onmogelijk. Op twintig augustus 2009 werd in Eindhoven het hitterecord aangescherpt. Het record staat nu op 36,6 graden Celsius. Het kouderecord in Eindhoven staat al sinds 1968 op -21,7 graden Celsius.

klimaatstatistieken van Eindhoven

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Eindhoven zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Eindhoven. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Eindhoven