Vervoer in en naar Eindhoven

Eindhoven is gemakkelijk te bereiken vanuit de lucht, met de trein of met de auto. Wie met de auto naar Eindhoven reist, dient er wel rekening mee te houden dat tijdens de spits het in en rond de stad vrij druk zal zijn. Files zijn rond deze tijd eerder gewoonte dan uitzondering. Er zijn op meerdere plaatsen in en rond de stad betaalde en onbetaalde parkeerplaatsen. Het openbaar vervoer in en naar de stad is goed geregeld. Het gemakkelijkst bereik je het centrum met de trein en van hieruit kun je naar de plaats van bestemming lopen, fietsen of de bus nemen. Het centrum van de stad is niet heel uitgestrekt en prima te belopen. De stadswandeling die je meeneemt naar de leukste plaatsen van het centrum van Eindhoven duurt ongeveer anderhalf uur wanneer je op het gemak loopt. Deze stadswandeling is te verkrijgen bij de plaatselijke VVV.Met de auto naar Eindhoven

De makkelijkste en meest gangbare manier om een bezoek te brengen aan Eindhoven is met de auto. Sinds de nieuwe rondweg om Eindhoven is het wel even opletten dat je op de goede baan zit anders is er namelijk geen mogelijkheid meer om af te slaan. Het centrum van de stad staat goed en duidelijk aangegeven. Als je deze borden volgt dan kom je vanzelf in het centrum van de stad terecht. Onderweg kom je echter wel de nodige stoplichten tegen die voor de nodige vertraging kunnen zorgen. Eenmaal in de buurt van het centrum kom je al snel de borden van de verschillende parkeergarages in de stad tegen. Tijdens de spits kan het centrum en de ring van Eindhoven behoorlijk druk zijn. Hierdoor kan je reistijd behoorlijk verlengd worden.

Eindhoven Airport

Vliegbasis Eindhoven of Eindhoven Airport ligt net buiten de stad Eindhoven tussen de plaatsen Best en Veldhoven in. Het is hoofdzakelijk een militair vliegveld, maar wordt ook veel gebruikt voor de commerciële luchtvaart. Elk jaar maken ongeveer drie miljoen mensen gebruik van dit vliegveld. Er gaan vanuit de diverse Nederlandse vliegvelden geen chartervluchten naar Eindhoven Airport. Het is echter wel mogelijk om naar Eindhoven te vliegen, maar dan met kleinere vliegtuigen. Het vliegveld is voornamelijk in de zomermaanden druk bezocht wanneer de toeristen naar de diverse vakantiebestemmingen gaan. Het zijn voornamelijk prijsvechters die vanaf Eindhoven Airport vliegen. Deze vluchten hebben vooral Europese steden als eindbestemming. Vanaf het station in Eindhoven is er een goede busverbinding met Eindhoven Airport.

Heb je een vroege vlucht vanaf Eindhoven Airport dan kun je ervoor kiezen om op Eindhoven Airport te overnachten. In het geval van het Tulip Inn Eindhoven Airport is dit letterlijk, omdat het hotel boven op het vliegveld gebouwd is. De reistijd van je hotelkamer naar de vertrekhal is letterlijk minder dan een minuut.

Treinstation

Het station van Eindhoven bevindt zich in het centrum van de stad aan het Stationsplein. Het is één van de twee stations in Eindhoven; de andere is te vinden aan de Beukenlaan. Hier stoppen echter alleen maar stoptreinen. Het station Eindhoven hoort tot de drukste stations van Nederland. Het is met ongeveer 60.000 reizigers het drukste station buiten de Randstad. Op het plein voor het station bevindt zich een groot busstation vanwaar je naar de verschillende wijken in de stad kan reizen. Vanaf het station gaan er bovendien shuttlebussen naar Eindhoven Airport. Vanuit Eindhoven vertrekken er treinen richting Venlo, Breda en Weert. Vroeger was er ook een lijn die naar de Belgische stad Hasselt, maar deze lijn is tegenwoordig opgedoekt.

Het station van Eindhoven opende voor het eerst zijn deuren in 1866. Het huidige stationsgebouw is gebouwd in 1956 en is ontworpen door de architect Koen van de Gaast. Het station lijkt opvallend veel op de radiotoestellen die in de jaren vijftig en zestig door Philips gemaakt werden. Het stationsgebouw van Eindhoven is een Rijksmonument.

Busvervoer

In Eindhoven kun je jezelf vrij gemakkelijk voortbewegen met de bus. Bij het centraalstation bevindt zich het knooppunt van de verschillende buslijnen. Vanuit hier kun je naar de verschillende wijken en bezienswaardigheden in de stad reizen. Er gaat tevens een shuttlebus vanaf het centraal station naar Eindhoven Airport. Eindhoven station is tevens de standplaats voor veel touringbussen die vanuit Eindhoven naar de verschillende vakantiebestemmingen in diverse landen rijden.

Het busvervoer in Eindhoven is lange tijd gratis geweest, maar er moet tegenwoordig weer gewoon voor betaald worden. De bedragen die hiervoor worden gerekend zijn minimaal.

Fietsen in Eindhoven

Eindhoven is een leuke stad om met de fiets te verkennen. De omgeving van de stad, maar ook zeker het centrum van de stad leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen. Op meerdere plaatsen in de stad kun je fietsen huren, in sommige gevallen zelfs elektrische fietsen. Er zijn in de stad drie verschillende bewaakte fietsenstallingen waarvan er enkele gratis zijn en twee betaald. De betaalde fietsenstallingen bevinden zich bij het station van Eindhoven. De andere gemeentelijke fietstallingen zijn allemaal gratis. Onder het 18 Septemberplein bevindt zich een grote ondergrondse stalling met een schitterende in- en uitgang.

Bij de plaatselijke VVV zijn er verschillende fietsroutes te verkrijgen die je langs de mooiste plekjes van de stad en zijn omgeving leiden. Het fietsen in Eindhoven kan als zeer veilig bestempeld worden. Op de meeste plaatsen in de stad zijn er aparte fietspaden en in andere gevallen is het fietsgedeelte van de weg roodgekleurd.

Parkeren

Aan de rand van het centrum en net in het centrum van Eindhoven bevinden zich meerdere parkeerpleinen en parkeergarages. Deze zijn allemaal betaald ook in de meeste wijken in de buurt van het centrum moet je betaald parkeren. Wie zijn auto gratis wil parkeren in Eindhoven kan zijn auto kwijt op één van de P+R terreinen aan de rand van de stad en van hieruit met het openbaar vervoer naar het centrum reizen.

Als je Eindhoven binnen komt rijden en de borden centrum volgt kom je vanzelf de borden van de verschillende parkeerterreinen in de stad tegen. De kosten van het parkeren liggen overal ongeveer gelijk en zijn te vergelijken met de prijzen die je in andere Nederlandse grote steden betaalt.

Laadpalen

Er zijn in Eindhoven meerdere punten waar je een elektrische auto kan opladen. Hiervoor zijn speciale parkeervakken gereserveerd waar je enkel met een elektrische auto mag staan mits deze aan het opladen is. Bij enkele bedrijven in de stad zijn zogenaamde snelladers te vinden die in een half uurtje de accu van je auto weer compleet vullen.