Handig om te weten

Voor Nederlandse bezoekers aan Eindhoven zal een bezoek aan Eindhoven weinig schokkende dingen met zich meebrengen waar je rekening mee moet houden. Voor buitenlandse toeristen kan het zomaar zo zijn dat er in Eindhoven (en de rest van Nederland) dingen anders werken dan je gewend bent.
Voor alle Eindhoven-bezoekers hebben we wat extra informatie op deze pagina gezet. Houd er rekening mee dat de informatie vanuit het Nederlands perspectief geschreven is. Voor reizigers uit andere landen kunnen er specifieke regels en opmerkingen van toepassing zijn.



Alarmnummer

Voor Eindhoven geldt net als elders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval dat er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is.

Bereikbaarheid binnenstad

Het centrum van Eindhoven is redelijk goed te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Aan de rand van het centrum zijn er meerdere grote parkeer plaatsen te vinden waar je voor enkele uren of langer je auto kwijt kunt. De weg van de snelweg naar het centrum van Eindhoven kan behoorlijk druk zijn. Combineer dit met de vele stoplichten die je tegenkomt en de reis kan zomaar een kwartier langer duren dan eigenlijk nodig was. Het trein- en busstation van Eindhoven liggen in het centrum van de stad.

Drugs

Er zijn in Eindhoven verdeeld over het centrum een kleine tiental coffeeshop te vinden. Op straat is er maar weinig te merken van drugsoverlast. Natuurlijk kun je in het uitgaansleven van Eindhoven te maken krijgen met drugs maar de kans hierop is niet groter of kleiner dan in andere Nederlandse steden.

Drinkwater

Het drinkwater dat in de buurt van Eindhoven omhoog gepompt wordt behoort tot het zuiverste drinkwater van Nederland.

Elektriciteit

Uit de stopcontacten komt het gangbare 220 volt wisselstroom.

Feestdagen

Nederland kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men sommige feestdagen wel en sommige niet geopend zijn. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.

Een overzicht van de Nederlandse Feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag (Als koningsdag op zondag valt wordt het de dag ervoor gevierd)
5 mei – Bevrijdingsdag
25 december – Eerste Kerstdag
26 december – Tweede Kerstdag
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)

In Eindhoven wordt er vrij fanatiek carnaval gevierd. De stad wordt dan omgedoopt tot ‘Lampegat’ en hierdoor kan het publieke leven enkele dagen tot stilstand komen. Een groot deel van de winkels en de openbare instellingen zijn tijdens carnaval gewoon geopend.

Fooien

In Eindhoven is het net als in de rest van Nederland de gewoonte om fooi te geven bij restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en kamermeisjes. De hoogte van de fooi hangt geheel af van de service en vriendelijkheid van de desbetreffende personen. Normaal gezien ligt het fooi bedrag ergens tussen de vijf en tien procent van het totaal van de rekening. Voor de kamermeisjes laat je normaal gezien enkele euro’s achter in de hotelkamer.

VVV

Het VVV van Eindhoven beter bekend als “This is Eindhoven” bevindt zich op het plein voor het station van Eindhoven. In deze winkel kun je allerlei typisch Eindhovense producten kopen zoals allerlei PSV prullaria. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes en fietsroute in Eindhoven en omgeving te koop.

Geld

In Eindhoven betaal je net als in de rest van Nederland met de euro. Er zijn door de stad meerdere pinautomaten te vinden waar je met alle passen terecht kan. Zo goed als alle winkeliers in Eindhoven zijn in het bezit van een betaalterminal waar je met je pinpas of creditcard terecht kan. Sommige winkeliers brengen de kosten voor het gebruik van een creditcard bij de klant in rekening.

Parkeren

Uitgebreide informatie over parkeren is te vinden op de pagina vervoer.

Politie

Het politiebureau van Eindhoven bevindt zich aan de Begijnhof 29 niet ver van het stadhuisplein vandaan. De politie is op meerdere plaatsen opvallend aanwezig in de stad.

Reisdocumenten

In Nederland dus ook in Eindhoven dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs.

Taal

In Eindhoven wordt er hoofdzakelijk Nederlands gesproken al is dat wel vaak met een ‘zachte g’. Door het grote aantal aan buitenlanders die er in de stad wonen, werken en studeren hoor je op veel plaatsen in Eindhoven mensen Engels spreken tegen elkaar.

Telefoneren/wifi/mobiel internet

De dekking voor mobiele telefonie binnen Eindhoven is uitstekend. Overal is er een goed en snel mobiel netwerk. Sinds juni 2013 is er in het centrum van Eindhoven gratis wifi. Iedereen die de stad bezoekt kan elke dag één uur gratis gebruik maken van de draadloze netwerk van de stad.

Tijdzone

Eindhoven ligt in de tijdszone UTC +1.

Veiligheid

Eindhoven is een veilige stad, maar net als in elke grote stad ter wereld moet je hier waakzaam zijn voor overvallers, gauwdieven en zakkenrollers. Laat daarom geen waardevolle spullen achter in je auto en let in het openbaar vervoer extra goed op je kostbaarheden. Vermijd donkere steegjes en loop bij voorkeur niet alleen in het donker terug naar je auto of hotel. Als PSV zijn thuiswedstrijden speelt, is er vaak extra politie op de been om de voetbalsupporters van de tegenpartij in bedwang te houden. Dit gebeurt vaak met ME bussen en politie te paard. Het is het beste om sommige delen van de stad te mijden tijdens deze wedstrijden.