Musea in Eindhoven

Er zijn in Eindhoven tal van interessante musea te vinden, veel van deze musea vertellen het verhaal van Eindhoven door de eeuwen heen. Zo is er het Eindhoven museum waar je alles te weten komt over het leven in de prehistorie en de middeleeuwen. Natuurlijk kan er in Eindhoven een museum over Philips niet ontbreken. Dit museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van dit van oorsprong Eindhovens bedrijf. Het bekendste museum van Eindhoven is waarschijnlijk het Van Abbemuseum. In dit museum voor moderne en hedendaagse kunst hangen enkele kunstwerken van de bekendste kunstenaars van deze tijd. Kortom, voor museumliefhebbers is er in Eindhoven meer dan genoeg variatie te vinden. Bij de plaatselijke VVV kun je folders krijgen over de verschillende exposities die er in de musea in Eindhoven gehouden worden.Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum in Eindhoven is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het museum is te vinden in het centrum van de stad achter het stadhuis van Eindhoven. Het Van Abbemuseum is aan de buitenzijde al een bijzonder museum. Het ene deel bestaat uit de oudbouw uit 1936 en het andere deel uit een nieuwbouw uit 2003. Deze twee delen zijn zo verschillend dat dit redelijk wat discussie veroorzaakte onder de Eindhovense bevolking. Voor de ingang van het museum staat het beeld Honoré de Balzac van Rodin. In het Van Abbemuseum zijn kunstwerken te vinden van El Lissitzky, Pablo Picasso Marc Chagall en Wassily Kandinsky. Naast de schilderijen zijn er sculpturen, installaties en videowerken in het museum te bezichtigen.

Ton Smitshuis

Het museum ‘Ton Smitshuis’ is gevestigd in de voormalige woning van deze wereldberoemde cartoonist. Ton Smits in minder bekend in Nederland maar heeft voornamelijk in de Verenigde Staten van Amerika grote successen gekend. Ton Smits is jarenlang de cartoonist van het beroemde blad “The New Yorker” geweest. In 1964 wint hij zijn grootste prijs de “Gouden Palm” voor een cartoon over een kuikentje dat uit het ei komt en na het zien van de wereld weer snel terug wil kruipen. In het ‘Ton Smitshuis’ is een permanente tentoonstelling met werk van Ton Smits te zien. Daarnaast kun je zijn vroegere werkkamer bekijken en de kleine museumshop bezoeken.

Philips museum

Het Philips museum is gevestigd in het centrum van Eindhoven in het gebouw waar in 1891 de eerste gloeilampenfabriek van Philips werd geopend. De fabriek is tot het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw in gebruik geweest als gloeilampenfabriek en opslagplaats. Sinds deze periode is het gebouw grondig gerenoveerd en aangepast aan de wensen van de moderne tijd. Sinds 2013 is er in dit gebouw het Philips museum gevestigd. In het museum kom je alles te weten over Philips en de band die het concern heeft met Eindhoven. Zo kom je in het museum erachter dat Philips al in 1932 een elektrische fiets heeft ontwikkeld. Het museum is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 behalve op maandag.

PSV museum

In het Philips stadion van PSV Eindhoven is het PSV-museum gevestigd. Het museum is te vinden aan de oostzijde van het stadion naast de Fanstore. In het museum kom je alles te weten over deze succesvolle Brabantse voetbalclub. Het museum werd geopend in 2013 ter ere van het honderdjarige bestaan van de club. Dit is trouwens ook vijftig jaar na hun eerste Nederlandse kampioenschap en vijfentwintig jaar na het winnen van de Europacup 1 in 1988. In het museum zijn onder andere kleding van enkele voormalige sterspelers van de club te vinden. Je komt er het keepershirt van Hans van Breukelen, de schoenen van Romario en een shirt van Willy van der Kuilen tegen. Het museum kan individueel bezocht worden of in combinatie met een rondleiding door het stadion.

DAF Museum

Het DAF Museum is gewijd aan de geschiedenis van de Doorne’s Automobiel Fabriek die zijn oorsprong vindt in Eindhoven. Het museum is gevestigd in de voormalige Stoom-bierbrouwerij “De Valk”. Het DAF-museum bevindt zich vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw in dit industriële erfgoed. De eerste aanhangerfabriek van Van Doorne stond in de achtertuin van dit gebouw. In het museum kom je de verschillende bekende DAF’s tegen, maar ook onbekende modellen en bijzondere prototypes. In het museum is een grote collectie aan vrachtauto’s te vinden waaronder de Koninklijke bus en de winnende rallytruck van Jan de Rooy. In het museum is ook veel aandacht voor de Variomatic een uitvinding van Hub van Doorne die in een moderne vorm nog steeds in veel auto’s wordt gebruikt.

PreHistorisch Dorp

Reis 15.000 jaar terug in de tijd! In PreHistorisch Dorp beleef je zes tijdperken, van de prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Ontdek hoe de Romeinen in Brabant leefden, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Oude ambachten herleven in eeuwenoude hoeves, middeleeuwse vakwerkhuizen en prehistorische boerderijen. In het seizoen is het museum bijna elke dag geopend: van dinsdag tot zondag, 10:00 tot 17:00 uur.
Voor meer informatie, zie https://www.prehistorischdorp.nl

Milieu educatief centrum

Het milieueducatief centrum van Eindhoven is een leuke ontdekhoek voor kinderen. Het centrum bevindt zich in het hart van de Genneper Parken naast de watermolen. In het milieueducatief centrum maken kinderen op een speelse manier kennis met het milieu en de natuur. Er zijn in met MEC tal van activiteiten te beleven en bij goed weer kun je naar buiten om de natuur in de Genneper Parken te ontdekken. In het Centrum worden met regelmaat interessante tentoonstellingen gehouden. Toen we het centrum een bezoek brachten konden we de tentoonstelling ‘Spannende Spinnen’ bezoeken.