Bezienswaardigheden en evenementen in Eindhoven

In Eindhoven zijn er een aantal schitterende bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de nieuw ontwikkelde wijk Strijp-S, het herontwikkelde plein 18 september en de Sint Catherinakerk. Naast al deze bezienswaardigheden worden er in de stad tal van evenementen in de stad gehouden en georganiseerd. Denk hierbij aan de Dutch Design Week, Park Hilaria en de lichtjesroute. Kortom, er is in Eindhoven altijd wel wat te beleven. Veel van de bezienswaardigheden in Eindhoven hebben op één of andere manier nog wel te maken met het lange verleden wat de stad heeft met Philips. Soms zijn het gebouwen die met steun van het concern gebouwd of het zijn juist stukken van de stad die verlaten zijn door Philips en nu een nieuwe invulling gekregen hebben.



Sint-Catherinakerk

De Sint-Catherinakerk van Eindhoven is gebouwd halverwege de negentiende eeuw. Hij is ontworpen door de architect Pierre Cuypers die onder ander bekend is van het centraal station in Amsterdam en de herbouw van kasteel de Haar. De kerk is opgedragen aan Catharina van Alexandrië, één van de veertien noodhelpers. Catharina van Alexandrië wordt aangeroepen als beschermer tegen de pest en als bewaker van de maagdelijkheid. Het ontwerp van de kerk is gebaseerd op de Kathedraal van Chartres die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de kerk zwaar beschadigd en werden de originele glas-in-loodramen verwoest. De huidige glas-in-loodramen zijn onder andere van de kunstenaars Charles Eyck en Pieter Wiegersma. In de Sint-Catherinakerk hangt een carillon dat is geschonken door het personeel van Philips. De kerk is dagelijks geopend behalve tijdens missen of andere diensten.

Strijp-S

Strijp-S is een voormalig bedrijventerrein van Philips dat ongeveer 27 hectare beslaat. Het terrein stond vroeger bekend als de verboden stad aangezien het niet toegestaan was als niet Philips medewerker het terrein te betreden. Het oudste gebouw op dit terrein is het NatLab waar het Philips Natuurkundig Laboratorium gevestigd was. Tegenwoordig zijn er een theater en bioscoop in het gebouw te vinden. De rest van het voormalige bedrijventerrein wordt langzaamaan herontwikkeld tot prachtige mix van wonen leven en cultuur. De voorlopige planning is dat het terrein in 2030 grotendeels klaar zal moeten zijn. Tegelijkertijd worden de andere voormalige fabrieksterreinen Strijp-T en Strijp-R ook aangepakt. Op Strijp-S zijn meerdere horeca gelegenheden een indoorskatepark, een 3D printfabriek en nog veel meer andere originele en ludieke bedrijven en culturele instellingen te vinden.

Dutch Design Week

De Dutch Design week is het grootste internationale design evenement dat jaarlijks in Nederland gehouden wordt. Het evenement duurt negen dagen en wordt in verschillende locaties in de stad gehouden. De grootste en belangrijkste locaties waar de Dutch Design Week gehouden wordt zijn de Witte Dame, Strijp-S, het TAC, het Designhuis en de Technische universiteit Eindhoven. Het evenement trekt jaarlijks ongeveer 200.000 mensen. De Dutch Design Week past erg goed binnen het profiel van Eindhoven dat zich wil profileren als de hotspot van Technologie. Tijdens de Dutch Design Week worden alle facetten van design belicht. Eén van de hoogtepunten van de Dutch Design Week is de ‘Graduation Show’ waar het afstudeerwerk getoond wordt van studenten van de Design Academy Eindhoven. Tijdens het evenement worden tevens de Dutch Design Awards uitgereikt. De Dutch Design Week wordt elk jaar in oktober gehouden.

Blob

Een opvallend architectonisch hoogtepunt in het centrum van Eindhoven is de Blob. In de Blob is een kledingwinkel gevestigd. De bijzondere vorm en plaats van het gebouw maken het gebouw tot een van de opvallendste in de stad. De Blob, wat staat voor Binary Linear Object Building, staat naast de Philips lichttoren en kijkt uit over het 18 Septemberplein. Het gebouw is genoemd naar de bouwstijl BLOB dat ook wel bekend als blobitectuur. Beroemde voorbeelden van deze bouwstijl zijn het Guggenheim Museum in Bilboa en het Kunsthaus Graz. Sinds enkele jaren staat niet ver van de Blob zijn kleinere zusje de Bubble. De vormgeving van dit gebouw is een simplificatie van de Blob.

Witte Dame

De Witte Dame in Eindhoven is een voormalige gloeilampenfabriek van Philips midden in het centrum van de stad. Het gebouw dateert uit het begin van de twintigste eeuw en heeft sinds de jaren vijftig zijn karakteristieke witte kleur. Het is tot de jaren tachtig in gebruik geweest als fabriek, waarna het zijn originele functie verloor en door de eigenaar gesloopt zou worden. Gelukkig werd de vergunning hiervoor niet afgegeven door de gemeente waarna het gebouw opgeknapt werd. In 1998 werd het geheel gerenoveerd en weer in gebruik genomen. Tegenwoordig zitten er in de Witte Dame meerdere bedrijven en instellingen. De bekendste hiervan zijn de Design Academy Eindhoven en de bibliotheek. In de onderste laag van het gebouw zijn enkele winkels en een bank gevestigd.

GLOW Festival

Het GLOW festival is een populair festival in Eindhoven dat sinds 2006 wordt georganiseerd. Het festival heeft sinds haar begin in 2006 flink aan populariteit gewonnen en tegenwoordig brengen bijna een half miljoen mensen een bezoek aan dit moderne lichtjesfestival. Het festival duurt acht dagen en tijdens deze periode zijn er op diverse plaatsen in de stad opstellingen en kunstwerken te zien. Het stadhuis, de Sint-Catherinakerk en andere belangrijke gebouwen in het centrum van Eindhoven worden vaak gebruikt als diaschermen om kunstwerken op te projecteren. Tijdens de acht dagen dat het festival duurt lijkt in de avonduren het centrum van Eindhoven nog het meest op een groot openlucht museum. Het festival heeft al meerdere nationale en internationale prijzen gewonnen. Het festival past natuurlijk perfect bij Eindhoven dat een lang verleden heeft als Eindhoven lichtstad.

Lichtjesroute

De lichtjesroute vindt als sinds de jaren tachtig plaats in Eindhoven. In totaal wordt er ongeveer tweeëntwintig kilometer van de stad verlicht met vrolijk verlichte figuren. Anders dan bij het GLOW-festival ligt hier de nadruk niet zo zeer op het kunstzinnige effect van de verlichting, maar meer op de decoratieve functie. Langs de route kom je vrolijk lachende verlichte beren, springende dolfijnen en in allerlei kleuren verlichte tulpen tegen. De lichtjesroute is voortgekomen uit de bevrijdingsroute die de geallieerde soldaten door de stad heen liepen. De lichtjesroute start op 18 september, de dag dat Eindhoven bevrijd werd en duurt tot de tweede zondag van oktober. De lichten gaan van zondag tot en met donderdag aan om 19:00 tot 22:30 en op vrijdag en zaterdag van 19:00 tot en met 23:30.



Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep en Pieter van den Hoogenband Zwemstadion

Het Nationaal Zwemstadion de Tongelreep is één van de grootste en bekendste zwembaden van Nederland. Het zwembad bestaat uit twee delen: een recreatie deel en het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Het recreatieve deel bestaat uit een groot golfslagbad en meerdere binnen- en buitenglijbanen. De bekendste glijbaan is de Turbotol. Tijdens een ritje door deze glijbaan schiet je eerst door een donkere tunnel om vervolgens gelanceerd te worden in een grote trechter waarna je na een aantal rondjes weer in het zwembad belandt. Een andere bekende glijbaan van de Tongelreep is de Suisbuis waar je ongelofelijk hard doorheen schiet.

In het Pieter Van de Hoogenband Zwemstadion bevindt zich een vijftig meter wedstrijdbad, een springbad met een springtoren en een trainingsbad. Bij de eerste twee baden is een tribune aanwezig waar in totaal ongeveer drieduizend mensen kunnen plaatsnemen. Het stadion is nadat Pieter van de Hoogenband gestopt is met wedstrijd zwemmen naar deze sporter vernoemd. De Tongelreep is dagelijks geopend; het Pieter Van de Hoogenband Zwemstadion alleen op afspraak.

Paterskerk

De Heilige-Hartkerk of Paterskerk van Eindhoven is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw door de paters van het nabij gelegen Klooster Mariënhage. Het is een driebeukige kruiskerk die in de neogotische stijl is gebouwd. Het gebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog zo goed als helemaal gespaard gebleven op enkele ruiten na. Het opvallendste aan de kerk is het enorme Heilige Hart beeld dat op de hoogste toren van de kerk te vinden is. Het beeld is ongeveer vier meter hoog, gemaakt van hout en koper en weegt ongeveer achthonderd kilo. De Paterskerk behoort met zijn zesenzestig meter hoogte tot de hoogste gebouwen van de stad.

Park Hilaria

Zoals veel dingen in Eindhoven is de kermis ook weer net iets anders georganiseerd als in de rest van Nederland. Hier heet het geen kermis maar Park Hilaria. Het tijdelijke pretpark is meer dan alleen een kermis, want er is ook straattheater en er zijn verschillende plaatsen waar je optredens kan bezoeken. Het park is te vinden aan de Kennedylaan en strekt zich uit over ongeveer één kilometer. Het terrein van Park Hilaria is slechts vanuit enkele plaatsen te betreden; de rest van het terrein is afgesloten met hekken. De kermis in Eindhoven is één van de populairste kermissen van het land en trek elk jaar ongeveer 500.000 bezoekers. De prijzen van de verschillende attracties worden elk jaar door de gemeente vastgelegd waardoor je niet voor verrassingen kan komen te staan. De kermis vindt gewoonlijk plaats in de eerste week van augustus.

PSV

PSV behoort al jaren tot de drie beste voetbalclubs van Nederland. De club is in zijn historie al meer dan twintig keer Nederlands kampioen geweest en heeft tot nu toe twee Europese bekers gewonnen. De club speelt zijn wedstrijden in het Philips stadion dat net buiten het centrum van Eindhoven te vinden is. De trainingen van de club vinden plaats op de Herdgang in het stadsdeel Strijp.
Het stadion van de club wordt niet alleen gebruikt voor voetbalwedstrijden, maar ook voor concerten. De bekendste hiervan zijn de concerten van Guus Meeuwis die elk jaar tienduizenden mensen naar het stadion toetrekt.

PSV is ook de naam van veel andere sportverenigingen in Eindhoven. Zo zijn er een handbal-, een honkbal-, een korfbal-, een zwem- en een atletiekvereniging die deze naam dragen. Allemaal ooit gestart en gesponsord door Philips.

De Genneper Parken

De Genneper Parken zijn een groot sport-, natuur- en recreatiegebied in het zuidelijke deel van Eindhoven. Binnen het terrein van de Genneper Parken ligt het MEC van Eindhoven, het Eindhovens Museum, het Heempark van Frater Simon Deltour, een biologische boerderij en vele wandel- en fietspaden. Op de weides van het park grazen de koeien en bij de nabijgelegen manege kun je paarden huren om een ritje door het park te maken. Net buiten de parken ligt het Ton Smitshuis, de Tongelreep en het ijshockeystadion. De Genneper Parken zijn de ideale plek om na een lange dag even bij te komen in de natuur, zonder daar ver voor te hoeven reizen. In totaal beslaan de Genneper Parken ongeveer tweehonderd hectare. De Genneper Parken trekken jaarlijks ongeveer twee miljoen bezoekers.

Evoluon

Het Evoluon is één van de markantste gebouwen in Eindhoven. Het gebouw is door Philips in 1966 aan de stad geschonken om het feit dat Philips 75 jaar in de stad gevestigd was. Het discusvormige gebouw dat nog het meeste weg heeft van een vliegende schotel is ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever. Het gebouw is jarenlang als educatief technologiemuseum in gebruik geweest totdat de belangstelling hiervoor aan het eind van de jaren tachtig afnam. Sindsdien zijn het Evoluon en de gebouwen eromheen in gebruik als congrescentrum. Tegenwoordig worden er weer mondjesmaat tentoonstellingen gehouden in het gebouw. Ondanks het feit dat het gebouw zijn publieke functie is kwijtgeraakt is het nog steeds één van de meest bijzondere gebouwen in de stad. In de avonduren wordt het gebouw prachtig uitgelicht.

Carnaval/Lampegat

Tijdens het carnaval transformeert Eindhoven in de carnavalsstad Lampegat. In Alle horecagelegenheden in de binnenstad, maar ook in de kleine buurtkroegen en de buurthuizen verdeeld over de stad wordt tijdens de carnaval uitbundig gefeest. Het carnaval in Eindhoven begint traditiegetrouw op vrijdagmiddag om 15:00u als Omroep Brabant “Drie Uurkes Vurraf” organiseert. Het carnaval in Lampegat staat elk jaar centraal om een nieuw thema, tevens wordt er elk jaar een nieuwe prins gekroond. De centrale kleuren van het Eindhovens carnaval zijn elk jaar oranje-blauw-oranje. De carnavalsoptocht in Lampegat vindt traditiegetrouw elke zaterdagmiddag plaats. Met carnaval vindt er in de Sint-Catherinakerk op zondagochtend een carnavalsmis plaats. De muziek tijdens deze mis wordt verzorgd door het Lampegats gemengd koor.

High Tech Campus Eindhoven

De High Tech Campus van Eindhoven is één van de kennisregio’s van Nederland. De Campus is gebouwd op het voormalige terrein van het NatLab van Philips. De Campus is grotendeels door dit voormalig Eindhovens bedrijf gefinancierd. Op de Campus bevinden zich bedrijven zoals Philips Research, Atos, NXP en Dalsa. In de buurt van de High Tech Campus bevinden zich bedrijven zoals ASML en TNO en natuurlijk is de TRU van Eindhoven ook niet ver weg. Het complex is gebouwd op initiatief van Philips dat tegenwoordig geen eigenaar meer is van de één vierkante kilometer grote campus. Er staan meer dan twintig verschillende gebouwen op de campus en nog steeds worden er gebouwen bijgebouwd. In totaal werken er mensen uit meer dan vijftig verschillende landen op de campus.